23.2.2014

Mustat ruukut


Kasvimme saivat uutta multaa ja uudet ruukut. Vanhoja ruukkuja on ostettu kirpputoreilta aina, kun niitä on edullisesti saatu. Osa huonekasveista jaettiin, josta seurasi kasvien lukumäärän lisääntyminen. Musta ruukku saattaa olla vähän paahteinen asumus, mutta lohduttauduimme sillä, että paahteisessa paikassa nämä tuskin koskaan ovat.

Taloudessamme täytyy olla vain vahvalehtisiä vahapintaisia kasveja kissojen tähden. Jos kasvi muistuttaa liikaa heinää, ovat kissat apajilla. Myös multa on suojattava ruukkukatteella, muuten musta kissa löytyy möyhentämästä mustaa multaa. Sisäkissan myyräjahti, kenties.

Joko teidän kasvinne ovat saaneet uutta multaa? Antavatko muiden kissakotien katit kasvien olla, vai pitääkö kaikkea maistaa?

- Herra Puukenkä - 11 kommenttia:

 1. Ei ole vielä multia vaihdettu, mutta mielessä on käynyt. Jospas lähipäivinä. Onneksi ei tarvitse varoa kissoja...

  VastaaPoista
 2. Meillä on vaihdettu. Meidän koirille kelpaa multa myös. Yksi kukka on alttiilla paikalla ja löytyy toisinaan hieman möyhättynäkin.

  VastaaPoista
 3. En ole vielä vaihtanut multia, mutta kohta olisi jo vaihdettava..:)
  Muistan hyvin, miten kissa rakasti kukkia...ja kukkamultaa..:)

  VastaaPoista
 4. Perinteisesti mullanvaihto kuukausi on maaliskuu, joten sitä odotellessa!

  Täysihoitolan pitäjä

  VastaaPoista
 5. Minä vaihdan ruukkuihin mullan vain silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi.
  Amazoninlilja ei pidä mullanvaihdosta eikä jakamisesta. Siksi edellisestä on kulunut aikaa muutama vuosi.

  Kultaköynnös on pienijuurinen kasvi, joka ei tarvitse uutta ruukkua. Köynnökseni on nyt yli 30 vuotta vanha.

  Lehtikaktuksiin vaihdan tänä keväänä, toukokuulla, mullat ja ruukun. Vuosiin en ole sitä tehnyt ja hyvin ovat kukkineet.

  Pullojukka on parikymmentä vuotta vanha. Viime kesänä vaihdoin mullan kolmannen kerran sen elinaikana.

  En ymmärrä mullanvaihtoa muuten kuin multafirmojen kannalta. Multaa voi lisätä ruukkuun tarvittaessa. Multahan on vain alusta, jossa kasvi "seisoo". Lannoitus takaa ravinnon ja ravinteet, ei multa.
  Kasvit tarvitsevat lannoitusta ja rauhaa kasvaa. Näin sanon kokemuksen rintaäänellä komeiden ja kookkaiden kasvieni sen todistaessa.

  VastaaPoista
 6. Täällä Ranskassa myyvät kukkakaupoissa kissanruohoa - jättääkö kissa sitten muut kasvit rauhaan, tiedä häntä. Olen kissoille allerginen ;) Ruohoa voi varmaan itsekin helposti kasvattaa vehnänjyvistä tms.

  VastaaPoista
 7. Nonna: On sitä saattanut käydä niinkin monenakin vuonna, että samat mullat ovat olleet ruukuissa, eikä mitään sen ihmeellisempää ole tapahtunut, joten turha kai tästä asiasta mitenkään on vauhkoontua, vaihtaa jos muistaa.

  miia ketunkololla: Ehkä sielläkin on joku ihana tuoksu, joka ajaa kuopimaan multaa. Eihän niille vihainen voi olla, vaikka mitä keksisivät, ovatpahan ainakin luovempia keksinnöissään, kuin ihmispolot.

  Irmastiina: On se kumma, kun ulkoillessaan valjaissa eivät kasvit ole niin kiinnostavia ollenkaan, kuin sisätiloissa. Toki ruohoa on syötävä, kun ihminen kerran ulos asti on heinäbaarin eteen raahannut.

  Täyshoitolan pitäjä: Ehkä tässä oli jotakin ennakointia, sillä maaliskuusta tulee varmasti kiireinen.

  Anonyymi: Me vaihdoimme isompiin ruukkuihin ja kauppojen muoviruukuista pois uudemmat kasvit. Mullat vaihdoimme niille, joille oli tarve. Meidän kasvifilosofia on vähän sellainen, että kasveja tulee ja kasveja menee, kun on vähävaloinen ja kissallinen koti. Ja sama juttu on puutarhankin puolella, erehdyksen ja unohduksen valtakunnassa.

  SARI: Kissaruohoissakin on eroja, jotkut myyvät kissaruohona sellaista sädekaislaa, joka ei sovi kissoille ollenkaan. Ohra sen sijaan on klassikko, jota voi kätevästi kasvattaa itse. Kunhan tästä pääsemme väljempiin tiloihin ja keksimme paikan, kasvatamme taas kissojen iloksi ohraa, mutta nykyisessä asumuksessamme viiksekkäät puutarhurit käyvät niittotöihin jo ennen, kuin mitään on varsinaisesti kasvanutkaan.

  VastaaPoista
 8. Eilen juuri oli multakatsaus ja oli ihan kohdallaan. Peikko oli päättänyt juurtua vanhaan ruukkuunsa niin, että multaa tuskin oli lainkaan.

  VastaaPoista
 9. Ei ole vielä. Pelargoniat ovat talvehtimassa edelleen kellarissa.

  Ainoat kukat, joihin kissat ei koske, koska haisevat niin pahalta. Kaikki muu kelpaa syötäväksi. Paitsi eräs kaktus muinoin. Tulevaisuudessa laitan kukat kattoon kiikkumaan, en aio taipua kattiterroriestien edessä.

  VastaaPoista
 10. Aino S: Peikko, sitä meillä ei olekaan koskaan ollut, maistuisikohan pahalle vai hyvälle.

  Rouva Vattu: Kattovirityksiä on tulossa alakertaan, siellä kun on muutoinkin enemmän tilaa villiintyä kasvihankinnoissa. Pelargoniat jätän minäkin rauhaan, haisevat minustakin niin pahalta ja kuuluvat kategoriaan "muille - ei meille".

  VastaaPoista
 11. Peikossa on ainakin paksut lehdet ja tympääntyessään se alkaa tunkemaan loputtomasti ilmajuuria.

  VastaaPoista