14.9.2013

SäästetäänKun remontoi, joutuu purkamaan aikalailla. Meillä tehdään remonttia hyvinkin perusteellisesti, jotta näemme miten talo on aikoinaan tehty. Moni juttu on tehty alunpitäenkin kovin nurinkurisesti pula-ajan olosuhteissa. Kun tavarasta on ollut pulaa, on valulaudatkin käytetty väliseinien materiaalina. Nyt kunnostamme rakenteita uudella ja vanhalla tavaralla vuoron perään. 

Säästetään, on mukava sana. Ainakun purettaessa löytyy hyvää tavaraa, jonka voi käyttää uudestaan tai jota ei tarvitse poistaa ollenkaa, tulee hyvä mieli. Tämänkaltaisia löytöjä ovat ehjänä irtoavat listat, tolpat, saranat, komeroiden ovet ja vanhat Pukkilan laatat. Purkaminen ei aina ole helppoa, kun ainoa naula rakennusvaiheessa on ollut se järein vaihtoehto. Täytyy nostaa hattua tuon ajan puusepille, jotka ovat kapeitakin listoja naulanneet noilla järkäleillä ilman halkeamista. Helppoahan se tänä päivänä on, kun on koneet ja laitteet. 

Iloisin löytö alakerrassa oli kattolevyjen alta löytynyt alkuperäinen paneelikatto, joka kaipaa vain hiontaa, kittausta ja maalia. Paneeli oli aikoinaan peitetty valkoisilla Haltex-levyillä, jotta huoneeseen tulisi lisää valoa. Joku kumma oli kuitenkin päättänyt maalata levyt vaaleansinisiksi. 

Alakertamme remontti on ollut nyt hieman tauolla, ulkotöiden vuoksi. Kunhan kylmyys laskeutuu Lahteen, painuvat työmiehetkin sisätiloihin ahkeroimaan. Olemme kesän aikana tehneet takapihamaalle salaojia ja tarkistuskaivoja syksyn sateita vastaan. Viime syksynä ei takapihalle ollut asiaa, vaikka jalassa olisikin ollut kumisaapas. 

- Herra Puukenkä  - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti